Glasnik prosinac 2019.

Tromjesečnik SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA
Zagreb • Prosinac 2019. • God. XXIII • Br. 100

Čestit Božić i sretna 2020.

“Zajedničkim snagama neprimjetno smo došli i do 100. broja SOS Glasnika, kojim prenosimo kako živimo i čemu težimo.”

Dragi prijatelji,

protekla godina koju smo živjeli s djecom u SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci mogla bi se prikazati u brojevima, kilometrima ili neprospavanim noćima. Možda bi je bilo bolje prikazati putem razgovora o djeci i s djecom, putem položenih testova, napisanih zadaća ili rastrčanih sati po obližnjim livadama. Pokazali smo da možemo i znamo glumiti, pjevati, voziti bicikl i strasno se boriti na sportskim igralištima. Staze Papuka, Velebita i morsko plavetnilo odmorilo nas je i osnažilo da se lakše suočimo sa zahtjevima svakodnevice. Jednom riječju, u godini koja je na izmaku u SOS Dječjim selima živjelo se punim plućima.

Dragi prijatelji, hvala vam na pomoći koju nam pružate! Zajedničkim snagama nastojimo djeci osigurati mirnu svakodnevicu i otvoriti vrata u budućnost. Tako smo polako i pomalo neprimjetno došli i do 100. broja SOS Glasnika, kojim prenosimo kako živimo i čemu težimo. Šarene i nasmiješene stranice samo su dio dinamičnoga dnevnog života koji nas okružuje. A što nas tek čeka u sljedećim tjednima? Blagdani koji su pred nama zasjat će u tisućama lampica, želja i nadanja za godinu koja je na pomolu. Ako ih se samo dio ostvari, a to bismo najviše voljeli, djeca diljem svijeta živjet će barem malo sretnije djetinjstvo. S tim mislima i u mirisu blagdanskih kolača želim vam puno sreće i zadovoljstva u sljedećoj godini.

S osobitim poštovanjem,

prof. dr. sc. Mariza Katavić
predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska

BLAGDANSKA ČAROLIJA U LEKENIKU

Najveće uzbuđenje među mališanima zavlada kad imaju priliku pokazati plesne, pjevačke i dramske točke koje su marljivo pripremali tijekom godine. Tradicionalna božićna priredba pravo je mjesto za to, a zabave i smijeha nikad ne nedostaje.

U ovogodišnju priredbu uveo nas je KUD Kolovrat. Nakon zagrijavanja i sjajne izvedbe božićnih pjesama, na pozornicu su kročili oni najmlađi, najslađi mališani. Članovi naše Male igraonice u duhu Božića otpjevali su pjesmu „Na Božić ispuni nas svjetlom“ i cijelu dvoranu ispunili gromoglasnim pljeskom.

U ime udruge SOS Dječje selo Hrvatska pozdravni govor održala je dr. Lea Sokolić, članica Predsjedništva udruge SOS DSH, a sretne i vesele blagdane svim uzvanicima zaželio je i načelnik općine Lekenik, gospodin Ivica Perović.

Naši mali glumci uvijek oduševe, a ovog puta Malo kazalište bajki predstavilo nam je izvadak iz svima dobro poznate bajke Mali princ, a dramska grupa objasnila nam je kako „Bez alata nema zanata“.

Sve je dodatno začinio njihov dramski voditelj, zaslužan za sve glumačke uspjehe naših mališana, književnik Rusmir Agačević, izrecitiravši pjesmu “Božić u Lekeniku”.

Svi znamo da je za dobre tulume potrebna i glazba pa je svima već dobro poznata Jana Pelikan uz pratnju klavirskog trija zabavila nazočne. A kad su na pozornicu stupili naši rockeri, band SOS Dječjeg sela Lekenik Glazbeni sanjari, plesni podij osvojili su i stari i mladi.

Mnoštvo uzvanika, prijatelja, brojnih partnera i suradnika uživalo je u raznovrsnu glazbenom i dramskom programu, a na kraju toga druženja jedni smo drugima poželjeli blagoslovljen Božić i sretnu, zdravu i veselu 2020. godinu.

VOLIMO BLAGDANE

Ovo je doba godine našim mališanima najljepše. Osim praznika, poklona, blagdanskih pjesama i kolača, ono što im ipak najviše napuni srca posjeti su starije SOS braće i sestara.

U našim SOS Dječjim selima od početka prosinca vlada veselo raspoloženje. Praznici  počinju, SOS mame naveliko pripremaju omiljene slastice, a pisma Djedu Božićnjaku napisana su odavno. Blagdanski duh budi posebnu inspiraciju u njima, a pomisao na božićne jelke i veselo okupljanje oko blagdanskog stola izaziva veliko nestrpljenje.

Trebate znati da bez obzira na sve poklone, naši skromni mališani najviše se vesele posjetu SOS braće i sestara koji su upisom u srednju školu preselili u SOS Zajednice mladih. Nerijetko pak, baš za blagdane, u posjet svojoj SOS obitelji dođu mladići i djevojke koji su davno napustili SOS Dječje selo i već zasnovali vlastite obitelji. Tad i njihovi mališani jedva čekaju kušati blagdanske delicije jer naše SOS mame peku doista najbolje kolače!

58 replies on “Glasnik prosinac 2019.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *